arbequina-arbre

Varietats principals d’oliveres a Catalunya

Arbequina

Es pensa que el seu nom prové del poble Lleidatà d’Arbeca, on es va iniciar el cultiu. Se la coneix també pels noms d’arbequí o arbequín. És la varietat més important de Catalunya (65.000 ha) i el seu cultiu destaca a les comarques de les Garrigues, alt Camp de Tarragona, al segrià, el priorat i el Baix Penedès. També es pot trobar a altres autonomies, com Andalusia, i Aragó. Fora d’Espanya la podem trobar a l’Argentina, Xile, Als Estats Units, França, Portugal, Tunísia I Marroc.

És una varietat molt productiva, regular i de ràpida entrada en producció. El seu vigor reduït permet utilitzar-la en plantacions d’alta densitat. Se la considera rústica, resistent a gelades i adaptable a diferents condicions de clima i sòl.

És d’olives petites, maduració esglaonada i amb abundància de branques pèndules, cosa que dificulta la seva recol·lecció mecànica amb vibrador.

El fruit s’utilitza per extreure oli amb un bon rendiment i una excel·lent qualitat sensorial, és afruitat, dolç, equilibrat, complex i ric en aromes secundàries  .

arbequina-arbre